Evropski teden športa in Evropski šolski športni dan

Evropski teden športa in Evropski šolski športni dan

  • 19.09.2023
  • Približuje se Evropski teden športa, ki bo letos v Sloveniji potekal že osmo leto zapored. Kot prejšnja leta bodo v tednu med 23. in 30. septembrom potekali številni dogodki, vadbe in aktivnosti, ki bodo priložnost za spodbujanje k redni telesni dejavnosti in aktivnemu preživljanju prostega časa.

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Cilj pobude je spodbuditi najširši krog prebivalcev k redni telesni dejavnosti. Nacionalni koordinator projekta v Sloveniji je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez. Projekt sofinancira Evropska komisija preko programa Erasmus+.

Evropski teden športa je namenjen vsem, ne glede na starost, izobrazbo ali telesno pripravljenost. Je priložnost, ko lahko brezplačno preizkusimo različne vadbe in tudi tako lažje najdemo sebi primerno.

Uvod v Evropski teden športa bomo v Sloveniji obeležili s praznikom Dan slovenskega športa, ki ga od leta 2020 obeležujemo 23. septembra. Letošnji praznik bo k gibanju spodbujal s pozivom "Praznujmo aktivno". Osrednji dogodek bo v Ljubljani, kjer bo ob 12.00 štart prazničnega teka. Dogajanje pa se bo nadaljevalo z dvodnevno športno prireditvijo Olimpijski festival. Več o Evropskem tednu športa si lahko preberete na povezavi.

Na Športni uniji Slovenije bomo Evropski teden športa obeležili s sodelovanjem na mednarodnem projektu Evropski šolski športni dan (European School Sport Day - ESSD). Projekt predstavlja evropsko mrežo šolskih športnih dni, ki so združeni z namenom promocije gibanja in športa med mladimi. Osnovni namen je mladim predstaviti šport kot zabavno aktivnost in priložnost za druženje z vrstniki ter jih spodbuditi k redni športni dejavnosti. Športna unija Slovenije je nacionalni koordinator projekta.  

Evropski šolski športni dan vsako leto poteka v času Evropskega tedna športa med 23. in 30. septembrom, ko šole tudi v sodelovanju z lokalnimi športnimi društvi organizirajo šolski športni dan. Vrsto in izvedbo športnih aktivnosti prilagodijo lokalnim okoliščinam ter udeležencem dogodka. Tudi v letošnjem letu se je v akcijo vključilo že preko 50 osnovnih in srednjih šol iz različnih krajev po vsej Sloveniji.

Letos je poseben poudarek na promociji t.i. aktivnega učenja - uporabe gibanja in gibalnih iger pri učenju v razredu, saj so številne raziskav potrdile, da se telesna dejavnost opazno pripomore, da so učenci bolj zdravi in se lažje učijo v učilnici. 

Eden od dogodkov bo potekal na Osnovni šoli Grm, kjer želijo svojim učencem približati šport in aktiven življenjski slog, saj le ta prinaša številne koristi za zdrav razvoj otrok. V sredo, 29. septembra 2023 bodo organizirali raznovrstne športne igre. Dogodek bosta popestrila gost Franci Kek in moderator Radovan Trifković.